Kişisel Blog

Toyota, Japonya’da Akıllı Şehir İnşa Ediyor: Yapay Zekalı ve Sıfır Emisyonlu

Teknoloji geliştikçe internet ve ona bağlı akıllı cihazlar hayatımızın daha büyük bir alanına etki eder oldu. Hem iş dünyasında hem de günlük hayatta akıllı teknolojilerin varlığı sayesinde daha hızlı, pratik ve çözüm odaklı yapıya büründüğümüz bir gerçek. Üstelik bilim insanları bu güçlü etkinin daha büyük bir alanı kapsaması için de çalışmalarını sürdürüyor. Bunlardan biri yalnızca belli araçların değil, bütün yaşam alanlarının “akıllı” olmasını hedefleyen akıllı şehirler. Peki, en temel tanımla akıllı şehir nedir?

Internet of Things (Nesnelerin İnterneti) anlayışıyla şehirde yer alan akıllı cihazlardan toplanan verilerle şehrin trafik yoğunluğundan atık yönetimine ve enerji kullanımı dağılımına kadar tüm dinamiklerinin öğrenildiği ve bu sayede tüm sakinler için yaşamın daha kaliteli hale geldiği konsept olarak tanımlanıyor. Üstelik bu konuda son yıllarda yalnızca devlet değil, şirketler de çeşitli yatırımlar yapıyor. Bu da farklı konseptler ve yaklaşımlarla birçok akıllı şehir örneğinin hayat bulabileceği anlamına geliyor. Akıllı şehirlere yatırım yapılan ülkelerden biri ise tahmin edileceği gibi Japonya.
Son yıllarda hem devlet hem de özel sektör tarafından Japonya’da akıllı şehir projelerine başlandı. Özel sektörün akıllı şehir projelerinin başında ise Tüketici Elektroniği Fuarı CES 2020’de tanıtılan ve 2021’in ilk aylarında inşasına başlandığı açıklanan Toyota Woven City geliyor. Fuji Dağı’nın eteklerine kurulması planlanan şehir, 0 emisyonlu hidrojen yakıt hücrelerinden güç alan bir şehir olacak. Tüm birimlerinin tamamen bağlantılı olmasıyla da kendi ekosistemini ortaya koyacak ve inovatif şehir konseptine güçlü bir örnek kazandıracak.

175 dönümlük bir alana yayılacağı açıklanan Woven City, 2 bin kişilik sakine ev sahipliği yapmaya ek olarak yapay zeka, otonomi, robotik teknolojiler gibi alanlarda çalışan araştırmacılara da yerinde gözlem ve inceleme fırsatı sunacak. Yani bir tür canlı laboratuvar olacak. Projeye göre şehirde yapılacak üç cadde tipinin biri yayalara, diğeri ise kişisel mobil araçlara ayrılacak. Üçüncü yol ise otonom araçların kullanımına açık olacak. Sürdürülebilirliğe katkı sunma amacıyla da şehrin inşasında çoğunlukla ahşap malzeme kullanılacak. Ayrıca çatılara özel güneş enerjisi panelleri yerleştirilmesi planlanıyor. Yeraltına ise şehrin asıl güç kaynağı olan hidrojen deposu inşa edilecek. Tabii bir akıllı şehir konseptinden bekleneceği gibi dağıtım ve posta işlemleri de küçük robotlar ve yer altındaki küçük asansörlerle gerçekleştirilecek.

Toyota’nın Woven City projesi dışında özel şirketler tarafından Japonya’da inşa edilecek akıllı şehirler arasında Panasonic Fujisawa City ve LINE: Fukuoka Smart City gibi projeler de yer alıyor. Peki, Japonya’daki akıllı şehirler neden önemli?
Geleceğin yaşam alanları olarak görülen akıllı şehirlerin, güçlü teknolojiye sahip Japonya’da hızla gelişmesi kimseyi şaşırtmıyor. Üstelik dünyanın farklı bölgelerinde de bu tip projeler geliştiriliyor ve her bir proje, bu alandaki uzmanlar ve yatırımcılar için yerinde gözlem yapma fırsatı veriyor.
Evlerdeki sensörlerle sağlıktan günlük ihtiyaçlara ve enerji tüketimine kadar her türlü verinin incelenebilmesi sayesinde toplumların kendi yaşam alanlarındaki ihtiyaçları ve beklentileri sorunsuzca belirlenebilecek. Bu da şehir yaşamının kalitesini artırdığı gibi yeni teknolojilerin işlevselliğinin sınanmasına da yardımcı olacak. Tabii ekolojik farkındalık, küresel iklim krizine çözüm olarak sürdürülebilirlik ve insan merkezli tasarım da akıllı şehirlerin faydaları arasında yer alıyor.
 
Girişimcilik
Şehircilik ve Çevre
İnovasyon