Kişisel Blog

Yapay Zeka Su Kıtlığını Çözmeye Yardımcı Olabilir

Hızlı nüfus artışı, kaynakların kontrolsüz kullanımı, vahşi sulama, başarısız atık yönetimi, kimyasal kirleticiler ve tabii ki küresel iklim krizi gibi etkiler, günümüzde yaşanan en büyük sorunlardan biri olan su kıtlığını kaçınılmaz hale getiriyor. Her ne kadar dünyamızın %70’inden fazlası suyla kaplı olsa da bunu yalnızca %2.5’i tatlı sudan oluşuyor. Daha da önemlisi tatlı suyun da çok çok az bir kısmı insanlar tarafından erişilebilir durumda. Yani kaynaklarımız oldukça kısıtlı.
 
Yukarıda sıraladığım sorunlar nedeniyle de bugün yüz milyonlarca insan temiz suya erişemediği için gıda krizi, hastalıklar ve can kayıpları ile karşı karşıya. Üstelik böyle devam ederse yakın gelecekte bu tehditlerin milyarlarca insana ulaşması da kaçınılmaz. Bu nedenle hızla harekete geçmek ve önlemler almak gerekiyor. Bunun için de yapay zeka teknolojilerinden yararlanılabilir.
 
İlk olarak su tedarikinde yaşanan ve çok büyük kayıplara neden olabilen sorunların önüne geçilmesi için altyapı bakımında yapay zeka destekli teknolojilerden yararlanılabilir. Gelişmiş sistemler, atık su pompa istasyonları, borular ve rögarlarda yapay zeka destekli sensörler ve küçük robotlar ile analizler yapılmalı; altyapı unsurlarının sağlamlığı ve işlerliği daima kontrol altında tutulmalı.
 
Bu uygulama aynı zamanda sızıntıların, tıkanmaların ve diğer sorunların da hızlıca tespit edilip giderilmesine yardımcı olabilir. Pompa sistemlerinden, sensörlerden ve sayaçlardan gelen veriler yapay zeka tabanlı yazılımlar ile analiz edilerek su sızıntıları, boru patlamaları, su akışındaki ve basıncındaki problemler hem zaman hem de lokasyon açısından kolayca tespit edilerek giderilebilir. Bu da su israfının önüne geçme konusunda ciddi katkılar sunabilir.
 
Benzer şekilde tarımda yapay zeka uygulamaları kullanılarak en büyük tüketim alanlarından olan sulama konusunda verimlilik sağlanabilir. Yapay zeka destekli yazılımlar ve tahmin programları ile arazilerde ihtiyaç duyulan optimum sulama miktarı belirlenerek aşırı sulama ya da susuz bırakma gibi durumların önüne geçilebilir. Ekilen bitki türünden toprağın özelliğine ve iklim şartlarına kadar her unsur analiz edilerek çiftçilere sağlanacak katkı ile daha düşük maliyetle ve daha az su tüketimiyle daha verimli sonuçlar alınması sağlanabilir.
 
Bu noktada ayrıca yapay zeka destekli drone ve uydular kullanılarak arazi ve hava koşulları için çok daha keskin analizler yapılabilir. Sensörler sayesinde sulama işi buharlaşma, yağış, aşırı sıcak gibi durumlara karşı otonom hale getirilerek ihtiyaç anında sulama sisteminin devreye girmesi ya da kapanması sağlanabilir.
 
Kentsel Yaşamdan Tarıma Her Noktada Yapay Zeka
 
Kentsel altyapılarda su israfının önüne geçildiği gibi sulama sistemlerindeki arızalar ve sızıntılar da yapay zeka teknolojileri ile tespit edilebilir. Tarım alanlarında sulama sisteminde arızalanan parçayı ya da yaşanan sızıntının konumunu tespit etmek, geleneksel sistemlerde zaman ve enerji gerektirirken sensörlerden ve diğer araçlardan beslenen yapay zeka teknolojileri nokta atışı tespitlerle sorunun kaynağını işaret edebilir. Böylece sorunun kaynağının tespiti ile çözüm arasında geçen sürede yaşanacak su israfının önüne geçilebilir.
 
Bunlarla birlikte su kaynaklarının korunması, suyun kalitesinin izlenmesi, taşkın tahmini ve genel su yönetimi için de yapay zekadan destek almak kaçınılmaz. İklim ve hava koşullarının analizi ile yaşanabilecek taşkınların önceden belirlenmesi mümkün. Bu da hem su kaynaklarını korumayı hem de taşkının etkisini azaltmak için yetkililerin önlem almasını sağlamayı beraberinde getirir.
 
Suyun analizi ise gerçek zamanlı veriler ışığında gerçekleştirilebilir. Su kütlelerine yerleştirilecek sensörlerden gelecek anlık verilerle suyun kalitesi, içindeki mikroorganizmaların ve kimyasalların miktarı, zararlı alg patlamaları gibi tüm değişkenler kontrol altında tutulabilir. Böylece ani değişim ya da kirlenmelerde sebeplerin tespit edilip önlemlerin alınması sağlanabilir.
 
Tüm bu katkılarına ek olarak geçmişten geleceğe yapılacak su talebi analizleriyle altyapı ve geliştirme projeleri oluşturmak, su tüketimini anlık analiz ederek kontrolsüz kullanımın önüne geçmek, kentsel sulamada tüm koşulları değerlendirerek optimum su miktarını belirlemek gibi işlemler de yapay zekanın su kıtlığını çözmeye yardımcı olmak için sundukları arasında.
 
İçinde bulunduğumuz su kıtlığının önüne geçmek ve döngüyü pozitif anlamda güçlendirmek için yeni nesil teknolojilerden ve uygulamalardan alabildiğimiz tüm desteği almalı, geleceği inşa ederken yapay zekanın sunduğu verileri mutlaka göz önünde bulundurmalıyız. Aksi halde insanlığı zor günlerin beklediğini söylemek mümkün.
 
Girişimcilik
Şehircilik ve Çevre
İnovasyon