Kişisel Blog

Sürdürülebilir Şehirler İçin Yeşil Çelik Değerli Bir Seçenek Olabilir

Sürdürülebilirlik ve çevre dostu üretim için arayışlar her geçen gün artıyor. Hava kalitesinden temiz su kaynaklarına kadar canlı yaşamını doğrudan etkileyen çevresel değişimlerin ve insanlığın geleceğini tehlikeye atan iklim krizinin etkilerini ilk aşamada azaltmak, uzun vadede ise tersine çevirmek için bu şart. Bu nedenle de karbon emisyonunun önüne geçmek için çalışmalar yapılıyor, belirlenen karbon sıfır hedefi doğrultusunda projeler geliştiriliyor.
 
Karbon emisyonunun temel kaynaklarından biri de hiç şüphesiz çelik endüstrisi. Öyle ki neredeyse tüm karbon emisyonunun %7-8’inden geleneksel çelik üretimi sorumlu. Hal böyle olunca da çelik üretiminde çevreci seçenekler üzerinde çalışılıyor ve bu da karşımıza yeşil çelik kavramını getiriyor. Peki, tam olarak yeşil çelik nedir ve sunduğu avantajlar nelerdir?
 
Çelik, günlük kullanılan eşyalardan yapı ve enerji sektörüne kadar her alanda sıklıkla kullanılan bir malzeme. Üretimi de bu nedenle sürdürülebilirlik ve iklim krizi açısından büyük önem taşıyor. Temelde geleneksel çelik ile yeşil çelik arasında güç, dayanıklılık ve kullanım açısından önemli bir fark bulunmaz. Aralarındaki asıl fark, üretim yöntemlerinde yatar.
 

Geleneksel Çelik ile Yeşil Çelik Arasındaki Farklar Neler?


 
Geleneksel çelik üretiminde saf demirden oksijeni çıkarmak yani çelik elde etmek için hemen her zaman kömür ya da doğal gaz gibi fosil yakıtlar kullanılır. Bu da atmosfere önemli ölçüde karbondioksit salımı gerçekleşmesi anlamına gelir. Yeşil çelik üretiminde ise yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilebilen hidrojen yakıtı kullanılır ve bu süreçte karbon salımı gerçekleşmez.
 
Rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılarak yapılan üretime ek olarak geri dönüştürülmüş çelikler ve hurda malzemeler de temel malzeme olarak tekrar değerlendirilir. Bu da sıfır karbon hedefine önemli bir katkı sağlar. Üstelik geleneksel çelik üretiminde kullanılan kok fırınlar yerine enerji verimliliği yüksek ve çevre dostu elektrik ark ocakları tercih edilir.
 
Ayrıca üretilen malzemenin taşınması noktasında da farklılıklar bulunur. Karbon emisyonunun azaltılması için diğer seçeneklere kıyasla daha çevreci seçenekler olan demir yolu ve deniz yolu taşımacılıkları tercih edilir. Böylece üretimden lojistiğe tüm aşamalarda karbon sıfır hedeflerine uygun adımlar atılır.
 
Kullanım Alanları Neler?
 
Yeni teknolojilerin gelişmesine katkı sunan, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması ve geri dönüşüm uygulamalarının değerlendirilmesi ile karbon emisyonunu ciddi oranda azaltıp kaynakları koruyan yeşil çeliğin kullanım alanları oldukça geniş. İnşaat sektörünün temelini oluşturan çelik, yeşil çelik ile çevre dostu ve enerji verimliliği yüksek bir sektör olma yolunda önemli bir adım atabilir. Benzer şekilde otomotiv endüstrisi de yeşil çelik ile sürdürülebilirliğe ciddi katkılar sağlayabilir. Yani sürdürülebilir şehirler için yeşil çelik oldukça önemli.
 
En çok tercih edilen bu alanlarla birlikte rüzgar türbini ve güneş paneli gibi temel malzemelerin üretiminde kullanılarak enerji sektöründe, raylar ve köprülerde kullanılarak da ulaşım sektöründe yeşil çelikten yüksek oranda faydalanılabilir.
 
Kısacası yapı, enerji, ulaşım ve otomotiv gibi üretimin en yoğun olduğu, karbon emisyonunda en büyük paya sahip olan sektörlerde çevreci ve verimli yeşil çeliğin avantajlarından faydalanmak mümkün. Tabii bu kullanımı yaygınlaştırmak için yenilenebilir enerji kaynaklarının üretim tesislerine entegre edilmesi, yeşil çelik üretim tesislerinin yaygınlaşması ve üretim teknolojilerinin daha da verimli olacak şekilde geliştirilmesi gerekiyor.
 
Bu gerekliliklerin de karşılanması durumunda bugün başta Çin olmak üzere ABD, Japonya, İskandinavya gibi ülke ve bölgelerin yanına dünyanın geri kalanı da eklenebilir ve yeşil çelik, standart çelik halini alabilir. Sürdürülebilir bir gelecek için buna tüm dünyanın ihtiyacı var.
 
Girişimcilik
Şehircilik ve Çevre
İnovasyon