Kişisel Blog

Herkes İçin Temiz Su: Hangi Adımlar Atılmalı?

Zaman zaman dile getirdiğim gibi bizi gelecekte bekleyen en büyük tehlikelerden biri hiç şüphesiz su krizi. Dünya nüfusu hızla artıyor, doğal kaynaklar her geçen gün tükeniyor, var olan temiz su kaynakları kontrolsüzce kirletiliyor. Bu da bugün bile bazı bölgelerden derinden hissedilen, dünyanın geri kalanı için de ciddi bir tehdit olan su kıtlığını beraberinde getiriyor. Bu nedenle su kaynaklarını korumaktan atık su yönetimine kadar her aşamada temiz su elde etmek için çalışmalar yapılması şart.
 
İlk olarak kirli suyun temizlenmesi kaçınılmaz. Özellikle endüstri ve tarım alanlarında yapılan yanlış uygulamalar nedeniyle kirlenen su kaynaklarının temizlenmesiyle temiz su kıtlığı yaşanan bölgelerin daha büyük sorunlar yaşamasını önüne geçilebilir.
 
Zararlı kimyasal maddeler, gübreler, plastikler, mikroorganizmalar, yağlar ve diğer kirleticilerin doğrudan su kaynaklarına karıştırılmasına ek olarak toprağa ve yağmur sularıyla su kaynaklarına dolaylı yoldan bulaştırılmasının önüne geçilmesi için sanayi ve tarım bölgelerinde denetimler sıkılaştırılmalı, filtreleme sistemleri ve diğer önlemlerin alınması için yaptırımlar uygulanmalı.
 
Benzer şekilde evlerden ve endüstri bölgelerinden gelen atık su ve kanalizasyonun temiz su kaynaklarına denetimsiz biçimde karışmasının önüne geçilmeli. Dünya genelinde atık suların yaklaşık %80’inin hiçbir arıtma işleminde geçmeden denizlere ve okyanuslara aktarıldığı düşünülürse bu konunun önemi daha iyi anlaşılabilir. Birçok ülkede temiz suya erişim sağlanamadığı için hastalıklar ve can kayıpları yaşanmasının altında da aslında bu kontrolsüz aktarım yatıyor. Üstelik bu kirli sular kıyılarda, denizlerde ve okyanuslardaki yaşamı da tehdit ediyor.
 
Bu nedenle acil ihtiyaçları karşılamak için taşınabilir filtrelerden yardım alınabilir, orta ve uzun vadede başarı için de atık su arıtma altyapılarına ağırlık verilebilir. Yapılarda arıtma sistemleri kullanılarak kanalizasyon dışındaki atık suların tekrar kullanılması sağlanabilir, elde edilecek gri su ile temizlik ve sulama gibi ihtiyaçlar karşılanabilir. Bu da temiz su kaynaklarının diğer ihtiyaçlar için tüketilmesi zorunluluğunu ortadan kaldırır.
 
Su Kaynaklarını Korumak İçin Teknolojiden Destek Almak Şart
 
Tüketilen su miktarını kontrol etmek de kaynakları koruma açısından oldukça önemli. Yaşam alanlarında, endüstriyel tesislerde ve tarım arazilerinde tüketilen su miktarı analiz edilerek gereksiz kullanımların, altyapı sorunlarının ve su sızıntısı gibi durumların önüne geçmek mümkün. Üstelik bu amaçla yapay zeka ve diğer teknolojilerden faydalanmak ve çok daha az enerjiyle daha keskin sonuçlar elde edilebilir. Aynı teknolojilerden su analizi yapmak ve suyun temizlik oranını tespit öğrenmek de su ihtiyacını karşılamada kolaylık sağlar.
 
Teknolojinin kullanımının bir diğer örneği ise deniz suyunun tuzdan arındırılmasında karşımıza çıkar. Her geçen gün gelişen tuzdan arındırma teknolojileri sayesinde artık çok yüksek olmayan maliyetlerle arıtma tesisleri kurulabilir. Üstelik bu tesislerde fosil yakıt yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım oranı da her geçen gün artıyor. Böylece sürdürülebilirlik hedeflerine zarar vermeden su kıtlığı yaşanan bölgelerde temiz su ihtiyacını karşılamak için önemli bir adım atılabilir. Portatif arıtma tesisleri ve büyük tesisler bölgesel ihtiyaçlara göre kullanılarak deniz suyu bir yaşam kaynağına dönüştürülebilir.
 
Son olarak gelişen teknolojiden faydalanarak yeni su kaynakları için yapılan araştırmalardan olumlu sonuçlar alınabilir, yağmurdan veya havadan su toplama gibi inovatif uygulamalar yaygınlaştırılabilir. Kısacası günümüzde yüz milyonlarca insanı doğrudan etkileyen ve yakın gelecekte milyarlarca insanı etkilemesi beklenen su krizine karşı herkese temiz su sunmak için kaynakların korunması, kirli suların temizlenmesi, atık su yönetiminin yapılması ve yeni su kaynaklarının elde edilmesi gibi kapsamlı adımların aksatılmadan hayata geçirilmesi şart. Bu adımlardan bir ya da birkaçının aksatılması ise kitlesel göçler ve gıda krizi başta olmak üzere birçok büyük sorunu beraberinde getirecektir kaçınılmaz olarak.
 
Girişimcilik
Şehircilik ve Çevre
İnovasyon