Kişisel Blog

Ağaçlandırmayla İlgili Dünyanın Farklı Yerlerinden Birkaç Harika Haber

Son dönemde devletler yeşil alanların ve ormanların önemini daha iyi kavramaya, geleceğe daha çok yatırım yapmaya başladı. Bunu dünyanın farklı noktalarındaki birçok ülkede görmeniz mümkün. Hem yeni orman alanları oluşturmak hem de var olanları korumak için çok sayıda adım atılıyor, insanın doğaya verdiği zararların en az seviyeye indirilmesi için uygulamalar hayata geçiriliyor.

Mesela Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geçtiğimiz Kasım ayında hayata geçirilen “Geleceğe Nefes” sloganlı fidan dikme projesi, Türkiye’nin geçtiğimiz yıllarda bilinçsiz kullanım ve doğal sebeplerle kaybetmeye başladığı ormanları koruyup yenilerini hayata geçirmek için eşsiz bir çalışma. Türkiye’nin 81 ilindeki 2 binden fazla noktada başlatılan 11 milyon fidan dikme kampanyası, beklenen sayıyı da aşarak yaklaşık 15 milyonu buldu. Milli Ağaçlandırma Günü ilan edilen 11 Kasım’da saat 11.11’de başlatılan dikim çalışması, 3 saat sürdü ve bu sürede sahiplenilen tüm fidanlar ülkemizin birçok farklı noktasına dikildi. Öyle ki bir saat içinde yaklaşık 5 milyon fidan dikilerek bir dünya rekoru kırıldığı da açıklandı.

Bu fidan dikimi çalışmasının bir benzeri de Afrika ülkesi Etiyopya’da gerçekleştirildi. Yaz mevsimi boyunca toplam 4 milyar fidan dikmeyi hedefleyen #YeşilMiras isimli hareket, devletin tüm birimlerinin de desteğiyle bir rekor kırdı. Kamu görevlilerinin de etkinliğe katılabilmesi için devlet dairelerinin kapatıldığı özel bir günde, 12 saat içinde 350 milyondan fazla fidan dikildiği devlet yetkilileri tarafından açıklandı. Daha önceki rekor ise bir günde 50 milyon fidan dikimi ile Hindistan’a aitti. Kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olan Etiyopya, her vatandaşını en az 40 fidan dikmeye teşvik ediyor.

Tabii ormanları tehlikede olan tek bölge Afrika değil. Avrupa da küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı önlemler almak için çalışmalara başlamış durumda. Öyle ki geçtiğimiz günlerde açıklanan bir rapora göre 1995-2015 yılları arasında Avrupa kıtasındaki ormanlık alanlar 90 bin metrekare artmış durumda. Bugün tüm kıtanın beşte ikisi ormanlık alanlarla kaplı ve bu oranın artırılması hedefleniyor. Çünkü Finlandiya, İsveç, Slovenya gibi ülkelerde ormanlık alanlar, ülkelerin yüzölçümlerinin yarısından fazlayken güneye inildikçe bu oran azalıyor.

Bu konuda oldukça iddialı olan ülkelerden biri de İngiltere. Hatta İngiltere’nin başkenti Londra, dünyanın ilk Ulusal Park Şehri unvanını alacak kadar yeşil alana sahip. Ulusal Park Şehri demek, şehrin sakinlerinin yeşil alanlarda daha fazla vakit geçirmesini sağlayacak çalışmaları aktif olarak yürütmek, bunun için vatandaşlar ve uzmanlarla ortak hareket etmek anlamına geliyor. Tabii en önemlisi, şehrin yeterince yeşil alana sahip olması şart. Örneğin Londra’da kamusal alanlar, şehrin yaklaşık %20’sini kaplıyor. Şehirde toplam 8 milyon ağaç olduğu düşünülüyor. Bu yeşil alanlar da binlerce tür yabani hayvana ev sahipliği yapıyor. Yani griliğiyle bilinen Londra, aslında dünyanın en yeşil metropollerinden biri ve bunu korumak için hem yetkililer hem de kent sakinleri elinden geleni yapıyor. Biz de başta İstanbul olmak üzere tüm şehirlerimiz için benzer çalışmaları hayata geçirme konusunda hızlı davranmalıyız.



 
Girişimcilik
Şehircilik ve Çevre
İnovasyon