Kişisel Blog

İş Hayatında Sürdürülebilirlik İçin Öneriler

Dünya hızla değişiyor ve her değişim, yanında belli ihtiyaçlar getiriyor. Bu ihtiyaçları karşılamak için de teknolojiden destek alıyoruz. Daima yeni ürünler, yeni uygulamalar geliştirerek hem eski hem de yeni ihtiyaçlarımızı en pratik ve hızlı yoldan karşılamayı hedefliyoruz. Bunu yaparken de zaman zaman bir kavramı göz ardı edebiliyoruz: Sürdürülebilirlik.

Son dönemin en popüler kavramlarından olan sürdürülebilirlik, aslında günlük hayatımızdan iş hayatımıza kadar her alanda hayata geçirmemiz gereken bir anlayış. Peki, sürdürülebilirlik ne demek? En basit tanımıyla kendi ihtiyaçlarımızı karşılarken gelecek nesillere düşen paya zarar vermemek olarak tanımlanabilir. Yani temelde hem ekonomik hem de çevre bakımından gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak demek.

İş hayatı özelinde ele alırsak da şirket bütçesi ve doğayı aynı anda aynı derecede korumak için uygulanması gereken bir yaklaşım olarak karşımıza çıkıyor. Tabii iş hayatında sürdürülebilirliği gerçekleştirmek için de çeşitli yöntemler bulunuyor. Bu uygulamaların bazıları ilk bakışta basit gibi görünse de toplum nezdinde yaygın bir anlayışa dönüşmesi durumunda hem şirketler hem de doğa için büyük fayda sağlayacağını tahmin etmek güç değil.

Mesela hemen her şirket; iç yazışma, bildirim ya da arşivleme işlemleri için gün içinde onlarca, hatta yüzlerce sayfa belge üretir. Bu işlemler için de yazıcılardan çıktılar alınır ve derlenen belgeler, ilgili birimlere aktarılır. Peki, bu belgeleri mümkün olduğunca dijital dünyada oluşturmak, yani kağıt ve toner harcamak yerine bulut depolamadan faydalanmak da bir seçenek değil midir?

Küçük gibi görünen bu uygulama sayesinde hem yıl boyunca alınan çıktılar için binlerce sayfa ve çok sayıda toner kullanılmadığından şirket bütçesine ciddi miktarda katkı sağlanır hem de kağıt ve boya üretimi için doğaya verilen zararın az da olsa önüne geçilir. Yani şirketler için sürdürülebilirliğe giden ilk adım, dijitalleşmeden yararlanmak.

Bir diğer sürdürülebilirlik örneği de satın alınan ya da gönderilen ürünlerin ambalajlarının geri dönüştürebilen veya geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış olması. Günümüzde birçok malzemeyi, %100 geri dönüştürülmüş ürünlerden imal etmek mümkün. Özellikle karton kutularda ve plastik ürünlerde bu kolaylıkla sağlanabiliyor. Bu nedenle düzenli gönderim ve satın alım yapan firmalar, sürdürülebilirliğe katkı sağlamak için geri dönüştürülmüş kartonlarla plastikleri tercih edebilir. Tabii plastik ürün kullanımını ne kadar azaltırsak doğa için o kadar iyi!

Peki, iş yerinde sürdürülebilirlik sadece kullanılan malzemeler üzerinden mi sağlanır? Tabii ki hayır! Enerji verimliliği de yeşil bir dünya ve tasarruf yapabilen bir şirket için olmazsa olmaz. Şirketinize satın alacağınız tüm elektronik cihazların enerji sınıfının A+ ve üstü sınıflarda olması hem doğa hem de şirket giderleri bakımından sürdürülebilirliğe katkı sağlar. Ayrıca ofislerin ve diğer binaların ısı yalıtımlarının yapılması da güçlü katkılar sunacaktır.

Verimlilik demişken araç filonuzun harcamalarını ve enerji tüketimini hiç kontrol ettiniz mi? Şirketinizin günlük kullanıma sunulmuş belki onlarca aracı var ve saatler boyu trafikte yol alıyor bu araçlar. Bu da hem yakıt tüketimi hem de yüksek oranda karbon salınımı anlamına geliyor. Bunun önüne geçmek için yapabileceğiniz birkaç uygulama var. Ülkemizde henüz kullanımı yaygınlaşmasa da orta vadede trafikte bolca göreceğimiz elektrikli araçlar, filonuzu oluşturabilir. Ayrıca günlük rutini belli olan araçlarınızda basit haritalama yazılımları kullanarak daha kısa rotalar belirleyebilir, yakıt tüketimini azaltarak hem doğaya hem de şirket bütçesine verilen zararı minimum seviyeye indirebilirsiniz.

Kısacası sürdürülebilir bir dünya için hem iş hayatında hem de günlük hayatta sadeleşin, teknolojiden destek alın ve daha verimli cihazlar kullanın. Hem üretim hem de tüketim tarzında yapacağınız birkaç küçük dokunuş, orta ve uzun vadede hem doğaya hem de şirkete hiç ummadığınız seviyede katkı sağlayacaktır.
Girişimcilik
Şehircilik ve Çevre
İnovasyon