Kişisel Blog

Daha Verimli Yenilenebilir Enerji İçin Hibrit Enerji Sistemleri

Küresel iklim krizi, doğanın dengesinin özellikle fosil yakıtlar kullanılarak bozulmasıyla her geçen gün büyüyor. Ekstrem doğa olayları, su stresi, gıda krizi gibi doğrudan etkilendiğimiz bu durumu en kısa sürede durdurabilmek ve mümkün olduğunca ortadan kaldırabilmek için ise sürdürülebilir yaşama yönelmek zorundayız. Bunu sağlamak için atılması gereken adımlardan biri de yenilenebilir enerji kaynaklarından mümkün olan en üst seviyede faydalanmak ve yaşanan sorunları çözüme kavuşturmak. Yenilenebilir enerji kaynaklarından daha verimli bir şekilde faydalanabilmenin yolu ise hibrit enerji sistemlerinden geçiyor.
 
Farklı enerji kaynaklarının entegre edilerek bir arada kullanılmasını ifade eden hibrit enerji, enerji talebinin sürekli ve güvenilir bir biçimde karşılanmasını hedefler. Bunun için de birden fazla kaynaktan beslenerek bir kaynakta dalgalanma olduğunda diğer kaynaktan beslenerek kesintisiz enerji sağlar. Yenilenebilir enerjide hibrit sistemler de güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, hidroenerji gibi farklı kaynakların bir arada kullanılmasıdır.
 

Güneş Panelleri ve Rüzgar Türbinleri Bir Arada

 
Daha yakından bakacak olursak hibrit enerji sistemlerinin çeşitlerinin en bilineni güneş ve rüzgar enerjilerinin bir arada kullanıldığı yapılardır. Bu sistemde güneş panelleri ve rüzgar türbinleri bir aradadır. Güneş panelleri gündüz boyunca Güneş’ten beslenerek elektrik üretimi yaparken kapalı havalarda, güneşsiz mevsimlerde, geceleri ya da rüzgarlı havalarda ise rüzgar türbini ile üretim yapılır. Böylece günün her saatinde üretim devam eder ve enerji verimliliği sağlanır.
 
Güneş enerjisi santrallerine rüzgar türbinleri ile destek olunabileceği gibi rüzgar türbinlerinin yoğun olduğu bölgelere de güneş panelleri monte edilebilir. Böylece temel üretim kaynağı rüzgar olsa da bol güneşli ve rüzgarsız günlerde enerji üretimi devam eder. Ayrıca rüzgar santralleri ile hidroelektrik santralleri de bir arada kullanılarak hibrit enerji sistemi modellerinden birini oluşturabilir.
 
Bir diğer hibrit enerji sistemi seçeneği ise hidroelektrik ve güneş enerjisinin bir arada kullanılması. Su türbinleri ve güneş panellerinin bir arada kullanıldığı bu sistemde türbinler ile su enerjisinden yararlanılırken paneller sayesinde de güneş ışınları kullanılarak enerji üretilir. Bu da üretimin kesintisiz olmasını ve tüm kaynaklardan maksimum verim alınmasını sağlar.
 
Ayrıca biyokütle ve güneş enerjisi de bir arada kullanılabilir. Bir yanda organik atıklar ve bitki kaynakları enerjiye dönüştürülürken paneller de güneş ışınlarını kullanmaya devam eder. Bu sistem enerji üretiminin yanında atık yönetimi açısından da yüksek verimli sonuçlar elde edilmesini sağlar.
 
Tüm bu sistemlerle birlikte üçüncü kaynak olarak dizel jeneratörlerin kullanılması da mümkündür. Bu durum yenilenebilir enerji kaynakları ile üretim yapılması ilkesine aykırı olsa da fosil kaynakların son çare olarak değerlendirilmesi ve tüm yenilenebilir kaynakların çeşitli sebeplerle yetersiz kalması durumunda üretimin aksamaması için değerlendirilebilir. Peki, genel olarak yenilenebilir enerjide hibrit enerji sistemlerinin avantajları neler?
 

Hibrit Enerji Sistemlerinin Sunduğu Avantajlar Bugünü ve Geleceği Koruyor


 
İlk olarak enerji üretiminde süreklilik yakalanması sağlanır. Farklı enerji kaynakları bir arada kullanıldığı için bir kaynağın devreden çıktığı noktada diğer kaynak üzerinden üretim devam eder ve tüm enerji talebi karşılanmış olur. Bu da yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan santralleri daha güvenilir merkezler konumuna getirir. Aynı zamanda enerji depolama sistemlerinin de bu santrallerde kullanılması sayesinde artan enerji depolanarak talebin yüksek olduğu ya da üretimin düşük olduğu zamanlarda kullanılabilir.
 
Birden çok yenilenebilir enerji kaynağının bir arada kullanılmasının avantajlarından biri de karbon emisyonu miktarının düşmesidir. Fosil kaynaklara olan ihtiyaç azaldıkça bu kaynakları kullanan santrallerden havaya salınan karbondioksitten kaynaklanan çevresel etkiler artırılmamış olur. Uzun vadede hedef ise fosil yakıt kaynaklı karbon emisyonunu sıfıra düşürmek ve etkilerini ortadan kaldırmak.
 
Fosil kaynaklar yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının bir arada kullanıldığı sistemlerin faydalarından biri de hava kalitesine olan etkileridir. Fosil yakıtların yanması durumunda hava kalitesini düşüren ve tüm canlıların sağlığını doğrudan etkileyen zararlı maddeler açığa çıkarken yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması durumunda zararlı maddeler açığa çıkmadığı için hava kalitesi artar. Bu da daha temiz hava ve daha sağlıklı bir toplumun kapılarını aralar.
 
Kısacası yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanıldığı hibrit enerji sistemleri; daha verimli üretim, daha kaliteli hava ve daha sağlıklı çevre anlamına gelir. Hibrit sistemler gelişip yaygınlaştıkça maliyetler daha da düşer, sürdürülebilir enerji kaynakları daha verimli kullanılır ve küresel iklim krizine karşı güçlü adımlar atılmış olur. Gelecekte bu sistemler yaygınlaştıkça daha düşük maliyetle daha yüksek verim elde edilecek, çevre dostu üretim bir standart halini alacaktır.
 
Girişimcilik
Şehircilik ve Çevre
İnovasyon